Rezultati Garaže MMXIII

Tradicionalni turnir pod nazivom Garaža MMXIII u organizaciji OSTK Spin održan  je protekle sedmice u sali OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Banjaluci. Na turniru je učestvovalo 27 igrača, podijeljenih u šest grupa, koji su se takmičili u seniorskoj konkurenciji. Na kraju je najuspješniji bio Mladen Nikolić, član STK Kotor Varoš, koji je u finalu savladao Dragana Vučića, rezultatom 4-1. Na treće mjesto se plasirao Klaudio Milanković, koji je identičnim rezultatom ostvario pobjedu nad Ristom Simeunčevićem.

Tok turnira je obećavao uzbudljivu završnicu jer je već u grupnoj fazi bilo evidentno da su se takmičari ozbiljno pripremali za okršaje. U svim grupama su favoriti relativno lako izborili prvo ili drugo mjesto koje je automatski vodilo u eliminacionu fazu. Preostala četiri takmičara su bili određeni djelimično žrijebom, a djelimično razigravanjem. Najveća borba je viđena u grupi D u kojoj je na kraju presudan bio međusoban duel između Vlade Rosića i Bojana Panića koji je odlučio putnika u baraž.

Baraž je donio dva sjajna i neizvjesna duela nakon kojih su Simo Kostreš i Rajko Radić obezbijedili plasman u osminu finala.

Najboljih 16 takmičara je učestvovalo u eliminacionoj fazi koja se, za razliku od nastupa po grupama, igrala na tri dobijena seta.

U gornjem dijelu žrijeba, svi najbolji igrači sa prošlog turnira ostvarili su ubjedljive pobjede prepustivši protivnicima samo jedan set u četiri meča. S druge strane, vidjeli smo tri veoma zanimljiva meča u donjem dijelu žrijeba. Osim Vučića koji je lako dobio svoj meč, Siniša Brković je eliminisao jednog od pritajenih favorita, Nemanju Mijatovića, sa 3-1 u meču u kojem je  rezultat lako mogao otići i u drugom smjeru. Međutim, preostala dva meča su bile poslastice osmine finala. U prvom je jedan od osnivača OSTK Spin, Predrag Savić, izgubio od Dragana Čiče sa 3-2 iako je u svih pet setova imao prednost. Ipak, ostaje zaključak da je Savić igrač koji je najviše napredovao u prethodnih godinu dana i da se od njega tek očekuju veliki turnirski rezultati. Posljednji meč je bio susret generacija između najmlađeg i najstarijeg učesnika završnice, Vlade Rosića i Riste Simeunčevića. Na kraju je slavio bezmalo četiri decenije stariji Simeunčević u duelu punom preokreta koji je završen rezultatom 3-2.

Četvrtina finala je ponudila možda i najkvalitetniji meč na turniru. Na suprotnim stranama su se našli Klaudio Milanković i Nikola Simeunčević. U meču punom tempa i atraktivnih poteza u kojem su uživali i ostali takmičari, slavio je Milanković sa 3-1 i plasirao se u narednu fazu takmičenja. Preostali polufinalisti su u svojim mečevima slavili sa maksimalnih 3-0.

Polufinalni mečevi su potvrdili da su Vučić i Nikolić prikazali najviše na turniru i da zaslužuju da igraju za priznanje najboljeg. Meč za treće mjesto je počeo laganim osvajanjem uvodnih setova od strane Milankovića, da bi se Simeunčević nakratko vratio, ali je to bio samo trzaj prije laganog finiša. Na taj način je Milanković, na putu do trećeg mjesta, pobijedio i Ristu i Nikolu Simeučevića, koji su otac i sin.

Finale je počelo dugim razmjenama i izjednačenom igrom u prvom setu. Vučić nije iskoristio svoje prilike pa je, u neizvjesnoj završnici, izgubio taj period igre. Vjerovatno uzdrman propuštenom šansom, drugi set gubi veoma lako. Treći i četvrti set su ponovo donijeli atraktivnu igru i duge poene, a konačno je Vučiću proradio servis tako da se ušlo i u peti set. Međutim, Nikolić pokazuje da je zasluženo jedan od najboljih amaterskih igrača stonog tenisa na banjalučkoj regiji u posljednjih par godina  i ovjerava pobjedu.

Međutim, ono po čemu će se ovaj turnir najviše pamtiti je činjenica da su prvi put igrani dubl mečevi, kao i da su u takmičarskom dijelu učestvovala i dva igrača koji su polaznici škole stonog tenisa u organizaciji našeg kluba. U pitanju su Brane i Tomo Vukomanović koji su ostvarili sasvim pristojne rezultate, ako se ima u vidu da im je to prvi nastup van okvira treninga. Ponosni smo i na pobjedu koju je Brane izvojevao nad Miroslavom Grozdanićem, dok su u revijalnom dijelu turnira i u konkurenciji dublova ostvarili trijumf. Što se tiče dublova, ostaće upisano da su prvi pobjednici Klaudio Milanković i Zoran Sarić koji su u finalu bili bolji od žensko-muške kombinacije Jelena Gajić – Mladen Nikolić, rezultatom 2-1.

Inače, Milanković i Sarić učestvuju na Spinovim turnirima od samog početka i veoma nam je drago što su upravo oni odnijeli trijumf.

Ponovo se zahvaljujemo sportskim prijateljima iz Kotor Varoši koji su se još jednom odazvali našem pozivu na turnir i uveličali takmičenje svojim prisustvom. Takođe, dogovoreno je i da se u budućnosti radi na razvoju omladinskih škola stonog tenisa na banjalučkoj regiji, tako da već vršimo pripreme za takmičenja u mlađim kategorijama.

Još jednom, čestitke svim takmičarima i nadamo se da ćemo se družiti i naredne godine jer samo uz sve vas ima svrhe i održavati turnire.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.