Zašto igrati stoni tenis?

Širom svijeta ljudi igraju stoni tenis radi fizičke vježbe, rekreacije i emotivnog pražnjenja. Ustvari, jedino je fudbal po brojnosti ispred stonog tenisa. Olako shvaćen i potcijenjen u našoj zemlji, stoni tenis nudi mnoge prednosti kao životni sport, zahvaljujući kojima je upražnjavan širom svijeta.

Mali rizik od povreda

 

Kao sport bez fizičkog kontakta, koristeći lopticu koja teži svega nekoliko grama, stoni tenis je praktično sport bez rizika. Igrači stonog tenisa su pošteđeni udara groma, loma kostiju, sudaranja glava, modrica ili nekih drugih vrsta povreda.

 

Fizičke prednosti

Stoni tenis, ukoliko se igra s trudom, ima impresivnu listu fizičkih prednosti, od kojih je najočiglednija koordinacija ruke i oka. Brzina, spin i kontrola loptice su od suštinskog značaja, a utrenirani igrači su u stanju da kreiraju i rješavaju izazove ukljulčujući ova tri faktora.

Unaprijeđeni refleksi su rezultat brze izmjene udaraca na vrlo kratkim distancama. Unaprijeđuju se kako fini pokreti mišića (npr. trzaj iz zgloba), tako i komplikovaniji koordinisani pokreti čitavog tijela (npr. udarac iz kuka). Igra se ističe eksplozivnim pokretima tijela i brzim povratkom u prvobitni položaj, usljed čega dolazi do brzog razvoja mišića pokreta. Tokom igre javlja se i primjetna, ipak ne pretjerana, količina aerobne aktivnosti. Igrači sami određuju svoj nivo angažovanja.

 

Mentalne prednosti

Stoni tenis je opravdano opisan kao „brzi šah“. Mentalna pripravnost uzrokovana taktičkim izazovima stonog tenisa je posebno korisna za starije. Sposobnost koncentracije na primjenu određene taktike je od koristi za sve uzraste. Stoni tenis je tokom čitave godine dostupan za emotivno pražnjenje. To je jedan od rijetkih sportova u kojima veličina, godine i pol ne predstavljaju bitne takmičarske faktore. Ovi aspekti su učinili stoni tenis najpopularnijim sportom na svijetu uz slogan: „stoni tenis: bilo ko, bilo kad, bilo gdje“.