Omladinski stonoteniski klub Spin

Stonoteniska pravila

Pravila su preuzeta od Međunarodne stonoteniske federacije (ITTF). Više informacija na www.ittf.com.
Kliknite ovdje da preuzmete kompletna pravila u .pdf formatu.

Pravila ukratko

Dimenzije stola za stoni tenis

Dimenzije stola za stoni tenis

Umjesto kompletnih pravila Međunarodne stonoteniske federacije na više strana, ovdje možete naći kratak sažetak onih najbitnijih.

Servis

 • Loptica mora biti bačena upravno min. 16cm uvis iza stola.
 • Server udara lopticu tako da se ona prvo odbija o njegovu spostvenu polovinu stola, a nakon toga pada  na protivničku polovinu.
 • Ukoliko loptica dodirne mrežu, servis se ponavlja, pod uslovom da je osim dodirivanja mrežice servis bio ispravan.
 • Često pitanje je koliko puta može da bude nec? Odgovor je: neograničeno.
 • Ukoliko server pri servisu ne pogodi već bačenu lopticu, to se računa kao greška i protivnik osvaja poen.
 • Svaki igrač servira dva puta, nakon čega protivnik dobija servis.  Izuzetak je ako se igra produžetak seta, npr. pri rezultatu 10:10, tada svaki igrač servira naizmjenično.
 • U igri dublova, server mora servirati dijagonalno iz svoje desne polovine u protivničku. Kod pojedinačne igre, nema ograničenja.

Izmjena udaraca

 • Za razliku od servisa, loptica se udara direktno u protivničku polovinu stola.
 • Prije udarca, loptica smije samo jednom odskočiti na igračevoj sopstvenoj polovini stola.
 • Nije dozvoljeno, kao u tenisu, lopticu udariti iz voleja (prije nego što odskoči).
 • Prije nego što loptica padne na protivničku polovinu stola, smije dodirnuti jedino mrežu i njene držače. Ukoliko loptica dodirne bilo koji drugi predmet, kao npr. odjeću, plafon ili zid, poen se dodjeljuje protivniku.
 • Loptica je ispravna ukoliko pogodi isključivo gornju površinu ili ivice, ali ne i bočne ivice stola.

Set

 • Igrač koji prvi osvoji 11 poena osvaja set.
 • Pri rezultatu 10:10 igra se produženi set, na dva poena razlike, npr. 12:10, 13:11 itd.
 • Poslije svakog seta, mijenjaju se strane.

Meč

 • Meč se po pravilu igra na 3 dobijena seta. Dakle, može se odigrati maksimalno 5 setova. U slučaju da dođe do izjednačenja u osvojenim setovima 2:2, igra se i peti odlučujući set.

 

Ukoliko imate neku nedoumicu ili pitanje vezano za pravila, ostavite nam komentar a mi ćemo se potruditi da vam u što kraćem roku odgovorimo!

U znak zahvalnosti možete postati član naše grupe na facebook-u (www.facebook.com/stonitenisbl) ili nas pratiti preko twitter-a (www.twitter.com/spinbl)!

115 comments for this entry:
 1. Spin

  Slična situacija se javlja i u “običnom” tenisu, kad igrač pošalje lopticu pored mreže. Naravno, i u ovom slučaju, ukoliko loptica dodirne polje za igru, poen dobija onaj igrač koji je odigrao takav udarac. S tim što se poljem za igru računa vodoravna površina stola (ploha), kao i bočni dio koji pripada ploči (ali ne i metalnom ili nekom drugom nosaču).
  Ukoliko postoji još neka nejasnoća, slobodno nas kontaktirajte.
  Pozdrav.

 2. Dejan333

  Dali kada se servira smije dodirnuti sto reketom? i jel kada pogodi u bocnu ivicu ne vazi poen? 🙂 hvala.

 3. Perrotta

  Tokom meca drug mi je poslao balon lopticu i kad je odskocila u moje polje ja sam se namjestao da je udarim i drug je lupnuo nogama 2 puta da me dekoncentrise . Ima li to pravo ?

 4. Spin

  Poštovani,
  sto se smije dodirnuti reketom, ali ne smije rukom.
  Što se tiče drugog pitanja, malo me buni šta se podrazumijeva pod “ne važi poen”. Naime, ako loptica dodirne bočnu ivicu koja predstavlja igraću površinu (ploču), poen se dodijeljuje onom ko je odigrao taj udarac. Ukoliko loptica pogodi metalnu konstrukciju, gubi se poen.
  Pozdrav.

 5. Spin

  🙂 Nije sportski, ali ima.
  Najlakše je uporediti sa izvođenjem kornera u fudbalu. Napadač stoji ispred golmana i ometa ga – nije sportski niti fer, ali je dozvoljeno.
  Pozdrav.

 6. senaid

  mislim da niste u pravu kada ste odgovorili da poen dobija igrač koji je vratio lopticu na protivničku plohu a ona nije prešla preko mrežice nego sa strane. ako je tako čemu mrežica

 7. Mario

  Pozdrav, imam jedno pitanje… Tokom igre kada npr. ja udarim lopticu i promasim stol ( ne iz serisa ) a on lopticu dodirne svojim reketom ( iako nije dirnula njegovo polje ) pripada li poen meni ili mom protivniku ?
  Tj.(ukratko) Zelim pitati, ako moj protivnik dodirne lopticu koja je preskocila preko njegovog polja hoce li izgubiti poen odnosno koji ce od nas dobiti poen ?

 8. Spin

  Mrežica ne predstavlja unedogled produživu granicu prostora za igru, kao što je sto (koji je sastavljen od dvije igraće polovine). Mrežica postoji da bi predstavljala vertikalnu ivicu igraćeg prostora, ali je tačno definisana u svojim granicama. I dalje povlačim paralelu sa tenisom, gdje je dozvoljen udarac pored mreže.
  Ako mi ne vjerujete, slobodno provjerite u zvaničnim ITTF pravilima.

 9. Spin

  Dobijate poen samo ukoliko on udari lopticu iznad stola. Ukoliko je udari nakon zamišljene ivice (bočne ili vertikalne, nebitno), poen pripada njemu.
  Pozdrav.

 10. mile

  1. Sta se desava kada igrac npr zakuca lopticu i ona ne pogodi protivnicki deo stola nego bas protivnika,-stomak,glavu,grudi nebitno,kome onda pripada poen jel ovom igracu koji je pogodjen.
  2. Kada igrac promasi protivnicki deo stola, tacnije posalje visoku lopticu koja preleti krajnju liniju protivnika, da li onda njegov protivnik sme da uhvati tu lopticu u ruku, ili mora da je pusti da padne na pod, iako je jasno da će loptica pasti u aut
  3. Da li igrac koji pokusava da stigne do loptice, sme slucajno da dodirne povrsinu za igru rukom kojom drzi reket ili telom

 11. Dusan

  Pozz igram stoni tenis sa drugovima u skoli i zanima me dali ako reket od protivnika dotakne sto ili on udari reketom u sto da se poen ponavlja 😐

 12. Spin

  Pozdrav.

  1. Poen pripada igraču koji je pogođen u slučaju kad se on tijelom nalazi mimo vertikalne ivice stola. U slučaju da se njegova ruka, glava, torzo,… nalaze iznad ivice stola (njegovog polja), poen osvaja igrač koji ga je pogodio lopticom.

  2. Može da uhvati lopticu čim pređe krajnju liniju.

  3. Rukom ne smije da dodirne površinu za igru, automatski gubi poen. Što se tiče tijela, to je već fleksibilniji slučaj. U praksi je bitno da tijelom ne pomjeri sto, tako da se može slučajno sudariti sa stolom i nastaviti da igra.

 13. Spin

  Pozdrav.

  Ne, poen se ne ponavlja. Dozvoljeno je reketom dodirnuti sto tokom poena. Bitno je samo da slobodnom rukom ne dodirne sto; u tom slučaju se gubi poen.

 14. Srdjan

  Zdravo!
  Dva pitanja u vezi servisa:
  1. Ja sam odservirao, protivnik je primetio da je servis bio slab, on pusta lopticu da odskoci dva puta na njegovoj polovini i kaze da je to njegov poen. On tvrdi da loptica nakon prvog odskoka na njegovoj polovini mora da predje krajnju liniju, inace je servis pogresan. Da li je ovo tacno?
  2. Isto tako tvrdi da loptica mora da predje preko njegove krajnje linije kada ja serviram. Ako predje preko jedne od bocnih linija onda je to servis greska. Da li je i ovo tacno?
  Hvala unapred!

 15. Spin

  Pozdrav, Srđane.

  U oba slučaja, protivnik je pogriješio i serveru pripada poen. U prvom slučaju, ako neko uspije da odservira tako da loptica dva puta udari u protivnikovo polje, to je ispravan servis i njemu pripada poen. Povući ćemo paralelu sa tenisom – kad bi neko servirao “ispod ruke” i lopta odskoči dva puta u polju onome kome se servira, server bi dobio poen.

  U drugom slučaju je potrebno samo da loptica jednom odskoči na površini stola prije nego što napusti istu preko neke od bočnih linija i server osvaja poen.

Leave a Reply

Pretražite sajt: