Omladinski stonoteniski klub Spin

Stonoteniska pravila

Pravila su preuzeta od Međunarodne stonoteniske federacije (ITTF). Više informacija na www.ittf.com.
Kliknite ovdje da preuzmete kompletna pravila u .pdf formatu.

Pravila ukratko

Dimenzije stola za stoni tenis

Dimenzije stola za stoni tenis

Umjesto kompletnih pravila Međunarodne stonoteniske federacije na više strana, ovdje možete naći kratak sažetak onih najbitnijih.

Servis

 • Loptica mora biti bačena upravno min. 16cm uvis iza stola.
 • Server udara lopticu tako da se ona prvo odbija o njegovu spostvenu polovinu stola, a nakon toga pada  na protivničku polovinu.
 • Ukoliko loptica dodirne mrežu, servis se ponavlja, pod uslovom da je osim dodirivanja mrežice servis bio ispravan.
 • Često pitanje je koliko puta može da bude nec? Odgovor je: neograničeno.
 • Ukoliko server pri servisu ne pogodi već bačenu lopticu, to se računa kao greška i protivnik osvaja poen.
 • Svaki igrač servira dva puta, nakon čega protivnik dobija servis.  Izuzetak je ako se igra produžetak seta, npr. pri rezultatu 10:10, tada svaki igrač servira naizmjenično.
 • U igri dublova, server mora servirati dijagonalno iz svoje desne polovine u protivničku. Kod pojedinačne igre, nema ograničenja.

Izmjena udaraca

 • Za razliku od servisa, loptica se udara direktno u protivničku polovinu stola.
 • Prije udarca, loptica smije samo jednom odskočiti na igračevoj sopstvenoj polovini stola.
 • Nije dozvoljeno, kao u tenisu, lopticu udariti iz voleja (prije nego što odskoči).
 • Prije nego što loptica padne na protivničku polovinu stola, smije dodirnuti jedino mrežu i njene držače. Ukoliko loptica dodirne bilo koji drugi predmet, kao npr. odjeću, plafon ili zid, poen se dodjeljuje protivniku.
 • Loptica je ispravna ukoliko pogodi isključivo gornju površinu ili ivice, ali ne i bočne ivice stola.

Set

 • Igrač koji prvi osvoji 11 poena osvaja set.
 • Pri rezultatu 10:10 igra se produženi set, na dva poena razlike, npr. 12:10, 13:11 itd.
 • Poslije svakog seta, mijenjaju se strane.

Meč

 • Meč se po pravilu igra na 3 dobijena seta. Dakle, može se odigrati maksimalno 5 setova. U slučaju da dođe do izjednačenja u osvojenim setovima 2:2, igra se i peti odlučujući set.

 

Ukoliko imate neku nedoumicu ili pitanje vezano za pravila, ostavite nam komentar a mi ćemo se potruditi da vam u što kraćem roku odgovorimo!

U znak zahvalnosti možete postati član naše grupe na facebook-u (www.facebook.com/stonitenisbl) ili nas pratiti preko twitter-a (www.twitter.com/spinbl)!

115 comments for this entry:
 1. Anonymous

  Jedan naš online posjetilac nam je na mail poslao sledeće pitanje:
  Interesuje me jedno pravilo pri serviranju pa Vas molim da mi pojasnite. Dakle, interesuje me ako pri serviranju igrač baci lopticu u zrak i pri tom je ne udari, (ali nije napravio zamah) a uhvati je ponovo u ruku, da li se to računa kao poen protivnika?

  A evo i odgovora:
  U pravilima stoji da igra počinje onog trenutka kada loptica napusti dlan ruke, dakle čim je server baci u vis. Tom logikom, ako iz bilo kog razloga ne uspije udariti lopticu u padu, smatra se da serva nije bila uspješna (isto kao da je servirao u aut ili u mrežicu), te se poen automatski dodjeljuje protivniku ;)

 2. Aca

  Da li se na turniru stoni tenisa sme igrati kineskim stilom??????

 3. Anonymous

  Naravno da smije, način na koji držimo reket je stvar ličnog izbora ;)
  http://www.pingskills.com/table-tennis/grip.php

 4. lazar

  da li sme da se udari loptica pre nego sto dodirne tvoju polovinu stola

 5. Anonymous

  Zdravo Lazare, prije svega hvala na pitanju!
  Nije dozvoljeno, kao u tenisu, lopticu udarati iz voleja (prije nego što odskoči o tvoju polovinu stola). 

 6. Mileta Nikcevic

  imam 2 pitanja sto se tice pravila !da li igrac smije reketom da udari (zakaci)sto ???i drugo !!ako tokom serviranja  desi “nec”(loptica zakaci mrezicu i predje u protivnicku polovinu …servis se ponavlja !! kada tokom ponavljanja (drugog servisa) se desi isto odnosno “nec” da li se poen ponavlja ili ga dobija protivnik ???

 7. Anonymous

  Zdravo Mileta, interesantna pitanja! Dozvoljeno je reketom zakačiti sto, što se nerijetko u igri i dešava. S druge strane, gubi se poen ukoliko se osloniš ili dodirneš sto drugom slobodnom rukom.
   Što se tiče “neca”, u pravilima nije ograničen broj ponavljanja kada loptica pri servisu dodirne mrežu, ukoliko je servis inače bio ispravan. Dakle, u ovom slučaju pravila su ista kao i u velikom tenisu, nec se ponavlja dok god servis ne uspije ili dok server ne napravi servis grešku.

 8. Mileta

  hvala na odg !!!!

 9. st

  imam jedno pitanje.ako je rezultat 6:0 ili 7:1 da li igrac koji vodi osvaja set ili mora da nastavi da igra do 11

 10. Anonymous

  U pitanju je ulično pravilo koje i nije toliko korektno, jer se u stonom tenisu zna često desiti da neko napravi seriju od 6:0, pa da na kraju izgubi set. Stoga se uvijek igra do 11. Čak štaviše, postoji nepisano pravilo među igračima na turnirima, da ukoliko vodiš 10:0, prepustiš protivniku jedan poen (obično servis greškom), u znak poštovanja prema drugom igraču.

 11. Milosimarko2008

  imam dva pitanja. kada se igra do 6, protivnik vodi 3:0 jeli tada njegova pobjeda? a kada se igra do 11 a bude 7:1 jeli tada protivnikova pobjeda ili ima neki drugi nacin

 12. Strahinja

  zdravo, da li je dozvoljeno pri serviranju u dublu da loptica jednim delom ispadne van sredisnje linije protivnickog polja???

 13. Anonymous

  Zdravo Strahinja,
  za parove, polje je presječeno na dva jednaka dijela (lijevi i desni) centralnom bijelom linijom širokom 3mm a koja se prostire paralelno uzdužnim ivicama stola. Centralna linije se posmatra kao dio desne polovine polja. Dakle, potrebno je da loptica bar dijelom padne na centralnu liniju pa da servis bude ispravan (slično kao i u velikom tenisu). Izuzetno, ako se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je servis bio ispravan (pošto nemamo Hawk-Eye sistem ;) ), može se dosuditi ponavljanje poena.

 14. Anonymous

  Odgovor ćeš naći u jednom od prethodnih postova ;)

 15. Filip

  Zdravo, imam dva pitanja.

  1.Da li igrac koji servira ima pravo da baci lopticu na sto, a ne iza stola i tako servira ?
  2.Posle zavrsenog prvog seta servira igrac koji je zadnji servirao u prvom setu, ili onaj drugi ?UNAPRED HVALA NA ODGOVORU :)

 16. Anonymous

  Zdravo Filipe, evo i odgovora na tvoja pitanja (izvučeno iz pravila):
  1. Od početka servisa pa do trenutka kada je udarena, loptica treba da je iznad nivoa površine za igru (iznad površine stola) a iza krajnje linije (zadnja poprečna linija stola) servera. (tačka 2.6.4)
  2. Igrač ili par koji je prvi servirao primaće servis u narednom setu. (tačka 2.13.6)

 17. Lazar

  Da li loptica sme da prodje sa strane mreze,ali ispod njenog nivoa?UNAPRED HVALA

 18. Anonymous

  Smije, i dok god na kraju padne na protivničku polovinu stola, udarac je ispravan! 

 19. Anonymous

  U igri 1-1 nema pravila u koju se stranu servira, što znači da server može birati na koju stranu protivnikove polovine stola da servira. 
  S druge strane, u igri dublova, mora se servirati po dijagonali, sa svoje desne četvrtine stola na protivnikovu desnu četvrtinu (gledano od strane protivnika).

 20. Pjanicn

  kako da naucim bas bas da igram dobro? :) godina 25..
  ako moze par linkova ili savjeta..
  poz

 21. Anonymous

  Trening, trening i samo trening :) Da pravilno savladas osnove, pogledaj par video tutorijala: http://www.pingskills.com/table-tennis/

 22. Djuxdani

  Da li se vai kada reketom zakacimo sto,tj. da li protivnik dobija automatski poen kada dodirnemo rukom ili reketom sto ? Hvala Unaprijed !

 23. Anonymous

  Ako slobodnom rukom (ruka koja ne drzi reket) dodirnes sto, gubis poen. S druge strane dozvoljeno je reketom zakaciti sto, sto se cesto i desava u igri.

 24. Dejanp1

  Da li kada se igra jedan na jedan moras da serviras u dijagonalu ili u bilo hoje polje ? U napred hvala odgovoru !!! :D

 25. cizerio

  Zdravo
  Dali kada se servira…loptica mora da ode 16 cm iznad ruke ili stola?

 26. Anonymous

  U igri jedan na jedan mozes servirati u bilo koje polje, dok u igri parova moras servirati iz svog desnog polja po dijagonali.

 27. Anonymous

  Oboje! Slobodna ruka koja baca lopticu uvis mora biti iza a iznad stola, a loptica mora biti bacena najmanje 16cm od slobodne ruke. Zasto bas 16, ne znamo ni mi sami, ali je tako :)

 28. jola

  e ovako imam nekoliko pitanje za dio pravila vezan za poen.da li se racuna poen ako je  loptica presla 1.ispod nivoa mrezice 2.ako sam presao reketom protivnicki dio(ispod nivoa mrezice i preko nivoa mrezice)…ovo sve je vezano kada udaram lopticu uz desnu ili jevu stranu stola.poz

 29. admin

  Sve može jer se ne kosi ni sa jednim od definisanih pravila za razmjenu udaraca. primjer

 30. deennda

  jedno pitanje??dali ima pravo igrac koji servira da krije lopticu prilikom serviranja ili potez u koju ce stranu servirati

 31. Anonymous

  Da li se dobije reket kada se pocne trenirati ili moras imati svoj vlastiti reket? MOLIM ODGOVOR u sto kracem roku

 32. Алекса Буровић

  Najaci sport na cijelom svijetu/Stoni Tenis i samo stoni tenis

 33. Anonymous

  U klubu ima ograničen broj reketova koje mogu svi korstiti.

 34. Anonymous

  Nije dozvoljeno zaklanjanje loptice tokom servisa.

 35. SPIN Banja Luka

  Prije smo imali klupske rekete, ali su nekim cudom svi poceli dobijati  noge i bjezati prije nego sto smo mogli kupiti nove, tako da smo odustali od nabavljanja klupskih reketova ;) Dakle, svaki clan bi trebao imati svoj reket. Za nuzdu mozes posuditi od nekog dok on/ona pauzira.

 36. Anonymous

  Hvala na odgovru…..

 37. Anonymous

  Ako moze jos jedno pitanje?!. Uz reket sta se od opreme jos treba ponijeti na trening………npr…….sorc,majica ili slicno

 38. SPIN Banja Luka

  Pošto je u pitanju rekreacija (u holu škole, tj. Doma omladine), ništa nije obavezno, ali je svakako preporučljivo i većina članova donosi posebnu opremu za igranje. Naravno, kada je loše vrijeme vani (kiša, snijeg), zdrav razum nalaže da poneseš bar posebne patike za igranje, čisto da ne bi ostavljao blatnjave traogve iza sebe ;)

 39. nenad

  Ćao želim sam da napravim sto za stoni tenis pa me interesuje od kog materijala je to najbolje uraditi i kojom farbom da ga ofarbam

 40. SPIN Banja Luka

  Najčeše oni koji prave koriste ivericu 18 mm. To je iverica za namještaj koja je već ofarban(plava ili zelena).

 41. Samuraj

  Jedno pitanje: kada igrac prilikom poena prebaci sto,a ovaj drugi udari lopticu, hoce li ovaj sto je udario gubiti poen ?

 42. Dragan Ostojić

  Pitanje u vezi pravila. Ako loptica koju je protivnički igrač poslao na moju stranu stola ne dodirne površinu stola već predje preko linije stola i izadje van nje, a ja je dodirnem svojim reketom pre nego što padne na pod, čiji je to poen. Koliko znam, po starim pravilima poen bi pripao protivniku. Da li je još tako i po novim pravilima? Hvala.

 43. admin

  Poen se gubi isključivo ako je loptica udarena iznad stola prije nego što je odskočila, čak i ako je bilo očigledno da ide u aut. S druge strane, ako udarimo lopticu koja je već prebacila sto, ne gubimo poen.

 44. Srdjan98

  Pozdrav,da li se u klubu odrzavaju treninzi,ili se samo rekreativno igra ?

  Molim odgovor u sto kracem roku

 45. admin

  Za sada se samo rekreativno igra ali uskoro(za koji mjesec) ce poceti i treninzi. Obavijesticemo na vrijeme kada ce poceti.

 46. DPB

  Sta se desava kada igrac npr zakuca lopticu i ona ne pogodi protivnicki deo stola nego bas protivnika,-stomak,glavu,grudi nebitno,kome onda pripada poen jel ovom igracu koji je pogodjen.Hvala unapred

 47. janko

  da li se kod servisa u pojedinacnoj konkurenciji mora servirati dijegonalno???

 48. Stefan Djurdjevic

  da li se na 6:0 7:1 izbacuje iz seta

 49. ja123

  Zanima me ako loptica prodje pokraj mreze a ne iznad da li se to vrijedi?

 50. Spin

  Ne, u pitanju je ulično pravilo i ne treba ga praktikovati.

 51. ja123

  Molim odgovor

 52. Spin

  Ne postoji pravilo koje govori u koju stranu se treba servirati u pojedinacnoj konkureciji.

 53. sasa

  hteo bi da kupim knjigu obuke u stonom tenisu (korak po korak)
  neku za pocetnike ako znate neku dobru i gde se moze kupiti bio bi vam zahvalan

 54. zanimljivo

  Zdravo..ja i drugar smo igrali stoni tenis i evo sta se desilo..
  igrao se poen i posle nekoliko razmenjenih udaraca, ja sam udario jednu felsovanu lopticu koja je pala u njegovo polje i loptica se vratila u moje polje a da je on nije uspio ni pipnuti.. Ciji je to poen????

 55. Spin

  Pri razmjeni udaraca protivnicki igrac mora da udari lopticu prije nego sto se ona vrati preko mreze u suprotnom gubi poen.

 56. Boze

  Zanima me situacija kada protivnicki igrac prebaci stol,tako da loptica nije dirnula stol, a drugi je igrac nekih pola metra van stola refleksno udari i loptica padne na stol na stranu igraca koji je slucajno odario lopticu.Da li je igrac koji je slucajno udario lopticu dobio ili izgubio poen. I sta bi bilo da je ta loptica nakon refleksnog udarca koji je bio van stola udarila u protivnicku stranu stola.

  Unaprijed Hvala

 57. Spin

  U tvom slucaju poen za protivnickog igraca bi bio samo u slucaju da se nalazis iznad povrsine stola, a u svakom drugom slucaju protivnicki igrac gubi poen.

 58. Aca

  Da li u dublu prilikom serviranja loptica sme da zakači u mrežicu i padne na drugoj polovini stola.Da li se to računa kao nec ili se gubi poen..

 59. Spin

  U koliko loptica dodirne mrezicu i ne predje na suprotnu polovinu stola servise se ponavlja.

 60. Uros

  Molim vas odgovrite u sto kracem roku, da li moze da e udari dvorucni behend u stonom tenisu jer je meni tako lakse i uvek osvojim pone.. Hvala unapred i sto pre odgovorite jer je hitno imam mec sutra.. :) HVALA..

 61. Marko

  Da li u dublu moze kao u pravom tenisu 1 igrac da udari lopticu vise puta tj. neograniceno! Hvala!

 62. Spin

  U dublovima igraci su obavezni da lopticu udaraju naizmjenicno.

 63. Petar

  Jel se servis ponavlja kada loptica zakaci liniju koja je sa strane ili samo zakaci ivicu stola i odmah padne bez odskoka?Hvala

 64. Nikola

  1. primer (i 1v1 i 2v2) prilikom servisa loptica udara u moje polje pa u protivnokovo i ide prema bocnoj (aut)liniji. Da li je to regularno ili mora da ide prema osnovnoj liniji?
  2. primer servis loptica se udara iza osnovne linije ali prilikom servisa npr forhend servis i ruka i reket u nastavku pokreta predju iznad povrsine stola. Da li je to regularno? Pozdrav i hvala.

 65. Dzoni

  Evo sto me zanima.
  Igram sa drugom meč, i on baci veliku lopticu (balon), ona udari u moje polje i od tolikog felša pocinje da se vraca u njegovo polje, ali nije udarilo u njegovo polje, e sad da li ja smem telfon da i rukom da predjem sa strane stola,i udarim lopticu… da ga rezimiram :D

  Igramo, on baca balon loptica udara u moje polje, udarila je ali je i dalje balon, i vraca se u njegovo polje od felša, jos uvek je u vazduhu, pošto ne mogu da dohvatim lopticu jer je preko mreze, tacnije na njegovoj strani, prelazim sa leve strane stola i udaram lopticu u njegovo polje…
  teoretski ja sam presao i rukom i telom na njegovu stranu, ali to je jedini nacin da vratim lopticu.. molim odgovor
  Hvala

 66. Spin

  Dozvoljeno je preci na protivnicku stranu stola osim ako se pri tome tijelom ne dodirne sto.

 67. bad63r

  pozdrav,
  zeleo bih da pitam sledece: evo ovako, u toku igre ja zadam protivniku lopticu u desnu stranu ali ta loptica je bas jako desno i on uspe da je stigne i prebaci je meni u moju desnu stranu ali ne preabci preko mrezice… jer to moj poen ili si igra i dalje nastavlja?
  pozz is Srbije i hvala unapred

 68. Tighar

  Ako posle mog udarca loptica prodje ispod mrezice, pritome da ne udari u moje polje, a onda padne u protivnicko 2 puta, ko dobija poen? Hvala na odgovoru unapred!

 69. NikolaR

  Da li se prilikom kucanja sme preci zamisljena linija sa strane stola?

 70. emir

  nije mi jasno za mec,ako mozete da mi objasnite

 71. ivan

  …loptica je pala na moju polovinu stola…da li ja tu lopticu mogu da udarim dok je ona ispod nivoa stola?

 72. Elvis

  Pozdrav! U toku meča, ako igrač umjesto reketa u brzini lopticu vrati drugom rukom i ona pravilno pada u polje, čije to je li to dozvoljeno???? hvala

 73. Elvis

  Pozdrav! U toku meča, ako igrač umjesto reketa u brzini lopticu vrati drugom rukom i ona pravilno pada u polje, je li to dozvoljeno???? hvala..

 74. darko

  ako ispadne reket protivniku iz ruke da li je moj poen ?

 75. micko

  Da li je dozvoljena rotacija loptice prilikom bacanja u vazduh rukom zbog servisa?
  Hvala!

 76. Spin

  Nije dozvoljena nikakva rotacija loptice prilikom izbacivanja iz ruke.

 77. Spin

  Ne nuzno! U slucaju da si pogodio protivnicku polovinu stola a protivnik ne uspije vratiti zbog ispadanja reketa onda je poen tvoj.

 78. Spin

  Ne, to nije dozvoljeno!

 79. Spin

  Takav potez nije dozvoljen!
  Pozdrav

 80. Spin

  U slucaju da je prvo udarila u vasu polovinu stola onda imate pravo udariti lopticu ako je ispod nivoa stola.

 81. Alka

  Pozdrav, imam jedno pitanje :
  1.Kad protivnik servira padne u njegovo polje (logicno)i zakaci mrezicu i preskoci sto , ciji je to poen ili se ponavlja, znaci serviro je palo u njegovo polje dirnula mrezicu i preskocila moje polje, jel to poen ili se ponavlja

 82. Spin

  To je nec i ponavlja se serva :)

 83. katarina

  Cao, pitanje: Pri servisu, u singlu, da li igrac koji servira ima pravo da pogodi neki ugao stola igraca koji prima servis pri cemu loptica ide van stola ili bi trebalo da iskljucivo servira po sredini stola? Hvala

 84. Spin

  Ima pravo da bira koji god hoce ugao,kako na svojoj tako i na protivnikovoj polovini stola :)

 85. Ivana

  Zanima me nešto dok se servira jel igrač mora stajati iza crte stola tj. do pocetka stola ili može to prijeći?

 86. stonoteniser

  Pozdrav, zanimaju me minimalne dimenzije prostora za stoni tenis? Znači koliko treba da bude minimalno prostora (metara) od stola da bi igrač normalno igrao i minimalna širina za igru. Za visinu stropa znam da je 5 metara, a za dužinu nisam siguran jel 8 metara ili ? Znaci neke profi dimenzije da bi se moglo igrati neko natjecanje.

 87. Spin

  Zvanična pravila ITTF-a propisuju da prostor za igru mora da bude duži od 14 metara, širi od sedam metara i, kako rekoste, visine najmanje pet metara.
  Pozdrav.

 88. Spin

  Server mora da stoji iza crte stola jer time ne ugrožava prostor za igru.
  Pozdrav.

 89. Miljana

  Imam 16 godina,i zelim poceti da treniram stoni tenis.Znam sve udarce,forhend mi je bas dobar….Da li je kasno da pocnem da treniram

 90. Spin

  Pozdrav.
  Nikad nije kasno da se počne sa stonim tenisom. Jedino će ti trebati malo više vremena da ispraviš ono što radiš pogrešno, ali nemaš potrebe da se brineš.
  Ukoliko želiš, možeš da dođeš na jedan od naših treninga i radiš sa našim trenerima.
  Termini su ponedeljak, srijeda i petak od 19:30 do 21:00h.

 91. Nikola

  Zdravo,
  recite mi kome se dodeljuje poen u ovom slucaju posto ja nisam siguran u moju odluku… Prilikom servisa (ako je to moguce ali da definisem) ili vracanja loptice protivnika u njegovo sa takvim povratnim spinom da se ponovo vrati u sopstveno polje bez ikakvog uticaja protivnika, kome se dodeljuje poen tada.
  Hvala unapred na odgovoru.

 92. Miljana

  Ovako igram dva puta nedeljno svakog ponedeljka i srede trenira me profesionalni trener medjutim to treniramo rekreativno,a meceve igram svega dva puta godisnje.Trener mi je rekao da brzo kapiram,da imam dobre udarce i da sam behend naucila vrlo brzo (za svega 5 treninga),zatim a imam dobru koordinaciju.Sta mislite mogu li,uz rad i trud naravno,postati profi igrac? :D
  Unapred hvala

 93. Spin

  Ako to uspiješ (dešava se rijetko, ali je predviđeno pravilima), poen se dodijeljuje serveru.
  Pozdrav

 94. Spin

  Prvo, šta podrazumijevate pod profesionalnim igračem? :)
  Ako smatrate da je to situacija da Vas neko plaća za igranje, onda vrlo teško. Ali, ako je cilj da igrate domaća prvenstva na nekom naprednijem nivou ili da svoje znanje prenesete klincima, to je vjerovatnija varijanta. Međutim, potrebno je mnogo rada, odricanja i što je najbitnije, volje.
  Takođe, trudite se da igrate što više takmičenja/turnira.
  Mi Vam jedino možemo poželjeti mnogo sreće u nastavku bavljenja stonim tenisom. I srećni praznici, takođe!

 95. Miljana

  Srecniii prazici takodje,sve najlepse i sto jace,bolje,preciznije udarce vam zelimm.Volje i motivacije imam sama znamm,znacii moguu? :D

 96. tony

  da li loptica mora da bude ubacena u dijagonalno polje kada se igra 1 na 1 ili moze da se ubaci u koje polje zelimo?pri servisu

 97. Spin

  Kod pojedinačnog duela možete da servirate u bilo koje polje.
  Pozdrav.

 98. radovan

  Postovanje
  Ko osvaja poen ako se desi da u toku razmene udaraca protivnik vrati lopticu pored mrezice( npr. odigram kratku dijagonalu a protivnik ne stigne lopticu da je vrati preko mrezice u moje polje vec je vrati pored mrezice) i ona padne na gornju povrsinu stola? Nadam se da sam jasno predstavio situaciju.

 99. Spin

  Dozvoljeno je da loptica prodje pored mrezice.

 100. Spin

  Slična situacija se javlja i u “običnom” tenisu, kad igrač pošalje lopticu pored mreže. Naravno, i u ovom slučaju, ukoliko loptica dodirne polje za igru, poen dobija onaj igrač koji je odigrao takav udarac. S tim što se poljem za igru računa vodoravna površina stola (ploha), kao i bočni dio koji pripada ploči (ali ne i metalnom ili nekom drugom nosaču).
  Ukoliko postoji još neka nejasnoća, slobodno nas kontaktirajte.
  Pozdrav.

 101. Dejan333

  Dali kada se servira smije dodirnuti sto reketom? i jel kada pogodi u bocnu ivicu ne vazi poen? :) hvala.

 102. Perrotta

  Tokom meca drug mi je poslao balon lopticu i kad je odskocila u moje polje ja sam se namjestao da je udarim i drug je lupnuo nogama 2 puta da me dekoncentrise . Ima li to pravo ?

 103. Spin

  Poštovani,
  sto se smije dodirnuti reketom, ali ne smije rukom.
  Što se tiče drugog pitanja, malo me buni šta se podrazumijeva pod “ne važi poen”. Naime, ako loptica dodirne bočnu ivicu koja predstavlja igraću površinu (ploču), poen se dodijeljuje onom ko je odigrao taj udarac. Ukoliko loptica pogodi metalnu konstrukciju, gubi se poen.
  Pozdrav.

 104. Spin

  :) Nije sportski, ali ima.
  Najlakše je uporediti sa izvođenjem kornera u fudbalu. Napadač stoji ispred golmana i ometa ga – nije sportski niti fer, ali je dozvoljeno.
  Pozdrav.

 105. senaid

  mislim da niste u pravu kada ste odgovorili da poen dobija igrač koji je vratio lopticu na protivničku plohu a ona nije prešla preko mrežice nego sa strane. ako je tako čemu mrežica

 106. Mario

  Pozdrav, imam jedno pitanje… Tokom igre kada npr. ja udarim lopticu i promasim stol ( ne iz serisa ) a on lopticu dodirne svojim reketom ( iako nije dirnula njegovo polje ) pripada li poen meni ili mom protivniku ?
  Tj.(ukratko) Zelim pitati, ako moj protivnik dodirne lopticu koja je preskocila preko njegovog polja hoce li izgubiti poen odnosno koji ce od nas dobiti poen ?

 107. Spin

  Mrežica ne predstavlja unedogled produživu granicu prostora za igru, kao što je sto (koji je sastavljen od dvije igraće polovine). Mrežica postoji da bi predstavljala vertikalnu ivicu igraćeg prostora, ali je tačno definisana u svojim granicama. I dalje povlačim paralelu sa tenisom, gdje je dozvoljen udarac pored mreže.
  Ako mi ne vjerujete, slobodno provjerite u zvaničnim ITTF pravilima.

 108. Spin

  Dobijate poen samo ukoliko on udari lopticu iznad stola. Ukoliko je udari nakon zamišljene ivice (bočne ili vertikalne, nebitno), poen pripada njemu.
  Pozdrav.

 109. mile

  1. Sta se desava kada igrac npr zakuca lopticu i ona ne pogodi protivnicki deo stola nego bas protivnika,-stomak,glavu,grudi nebitno,kome onda pripada poen jel ovom igracu koji je pogodjen.
  2. Kada igrac promasi protivnicki deo stola, tacnije posalje visoku lopticu koja preleti krajnju liniju protivnika, da li onda njegov protivnik sme da uhvati tu lopticu u ruku, ili mora da je pusti da padne na pod, iako je jasno da će loptica pasti u aut
  3. Da li igrac koji pokusava da stigne do loptice, sme slucajno da dodirne povrsinu za igru rukom kojom drzi reket ili telom

 110. Dusan

  Pozz igram stoni tenis sa drugovima u skoli i zanima me dali ako reket od protivnika dotakne sto ili on udari reketom u sto da se poen ponavlja :|

 111. Spin

  Pozdrav.

  1. Poen pripada igraču koji je pogođen u slučaju kad se on tijelom nalazi mimo vertikalne ivice stola. U slučaju da se njegova ruka, glava, torzo,… nalaze iznad ivice stola (njegovog polja), poen osvaja igrač koji ga je pogodio lopticom.

  2. Može da uhvati lopticu čim pređe krajnju liniju.

  3. Rukom ne smije da dodirne površinu za igru, automatski gubi poen. Što se tiče tijela, to je već fleksibilniji slučaj. U praksi je bitno da tijelom ne pomjeri sto, tako da se može slučajno sudariti sa stolom i nastaviti da igra.

 112. Spin

  Pozdrav.

  Ne, poen se ne ponavlja. Dozvoljeno je reketom dodirnuti sto tokom poena. Bitno je samo da slobodnom rukom ne dodirne sto; u tom slučaju se gubi poen.

 113. Srdjan

  Zdravo!
  Dva pitanja u vezi servisa:
  1. Ja sam odservirao, protivnik je primetio da je servis bio slab, on pusta lopticu da odskoci dva puta na njegovoj polovini i kaze da je to njegov poen. On tvrdi da loptica nakon prvog odskoka na njegovoj polovini mora da predje krajnju liniju, inace je servis pogresan. Da li je ovo tacno?
  2. Isto tako tvrdi da loptica mora da predje preko njegove krajnje linije kada ja serviram. Ako predje preko jedne od bocnih linija onda je to servis greska. Da li je i ovo tacno?
  Hvala unapred!

 114. Spin

  Pozdrav, Srđane.

  U oba slučaja, protivnik je pogriješio i serveru pripada poen. U prvom slučaju, ako neko uspije da odservira tako da loptica dva puta udari u protivnikovo polje, to je ispravan servis i njemu pripada poen. Povući ćemo paralelu sa tenisom – kad bi neko servirao “ispod ruke” i lopta odskoči dva puta u polju onome kome se servira, server bi dobio poen.

  U drugom slučaju je potrebno samo da loptica jednom odskoči na površini stola prije nego što napusti istu preko neke od bočnih linija i server osvaja poen.

Leave a Reply

Pretražite sajt: