Kerber čuva Spin

Članska karta sa QR kodom

Članska karta sa QR kodom

U četvrtak, 11.02.2010, je uspješno izvršeno testiranje novog sistema za elektronsko vođenje evidencije o prisustvu na treningu, simbolično nazvanog “Kerber” (grč. Κέρβερος). Radi se o tehnologiji zasnovanoj na QR kodu (dvodimenzionalni bar kod, QR=quick response) koji se štampa na članske kartice. U kodu se pohranjuje identifikacioni broj člana pod kojim je zaveden u online bazi podataka. Za čitanje koda sa kartice koristi se bilo koji malo bolji mobilni telefon sa kamerom koji podržava neku od mnogih besplatnih aplikacija za prepoznavanje koda (u našem slučaju korišten je UpCode čitač). Nakon što se kod očita sa kartice, automatski se bilježi prisustvo člana u bazi podataka a istovremeno se povlače informacije o zadnjoj uplaćenoj članarini.

Plan je da se na ovaj način dodatno podigne efikasnost kluba i olakša pristup relevantnim podacima u realnom vremenu. Budući da je korištena tehnologija u potpunosti besplatna (i široko dostupna), a autori podržavaju “open source” inicijativu, spremni smo da naš sistem ustupimo svim zainteresovanim klubovima i udruženjima koji za to izraze interes. Jedini realan trošak implementacije za klub bilo je štampanje članskih kartica, tako da neće biti dodatnih nameta za članove. Ovom prilikom molimo članove da, nakon što dobiju članske kartice, iste uvijek nose sa sobom na trening.

Implementacijom “Kerbera” OSTK Spin je još jednom potvrdio svoju čvrstu opredijeljenost za konstantno unaprijeđenje i razvoj. Nadamo se da će i naši članovi prepoznati ogroman trud koji ulažemo u podizanje organizacije kluba na najviši mogući nivo. Kao i uvijek, ostajemo otvoreni za sve nove ideje  i inicijative.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.