RIO: Mizutani prejak za Nemce, Kina i Japan u finalu

Izvor: stonitenis.org, ittf.com

Stonoteniski turnir na Olimpijskim igrama u Riju došao je do same završnice. Pre nekoliko dana dobili smo nove olimpijske šampione u singlu, a sada je na red došlo finale ekipnog dela. Kina i Japan biće akteri muškog finala, dok će na megdan Kini u ženskom finalu najbolja evropska selekcija na ovom turniru, Nemačka.

Kina, koja važi za apsolutnog favorita za osvajanje obe zlatne medalje u ekipnom delu Olimpijskih igara, svoje mečeve dobija bez ikakvih problema. Na taj način i Kinezi i Kineskinje uspeli su da se domognu finala, dok su njihovi rivali u borbi za finale imali i te kako težak put.

28396959343_c40dd6fca3_k

Mizutani izbegao Ovčarova, suviše dobar za Bola i Štegera

Prvo polufinale koje je odigrano u muškoj konkurenciji odigrali su Nemačka i Japan. Ovaj duel predstavljao je veliki izazov za obe selekcije, jer bi ulaskom u finale dostigli maksimum svojih mogućnosti u ovom momentu.

Nemački broj jedan, Ovčarov, u prvom meču sastao se sa Maharu Jošimurom iz Japana, i nije imao većih problema. Slavio je sa 3:0 (11:8, 11:3, 11:3) i tako na najbolji mogući način po svoju reprezentaciju započeo ovaj polufinalni duel. Japancima nije trebalo mnogo vremena da izjednače rezultat u meču, s obzirom da je Jun Mizutani u sledećem susretu bio i suviše dobar za Timo Bola. Mizutani je dobio ovaj meč takođe sa 3:0 (11:9, 11:5, 12:10).

Usledio je ključni momenat polufinala, meč dublova. Na strani Nemaca nastupali su Bastian Šteger i Timo Bol, dok se selektor Japana uzdao u Maharu Jošimuru i Koki Nivu. Japanci su na najbolji mogući način otvorili meč, osvajanjem prvog seta, ali je iskusni nemački tandem smogao snage da izjednači na 1:1. Ipak, mladi Japanci prikazali su bolju igru u nastavku meča i tako ostvarili, ispostaviće se, ključnu pobedu u polufinalu Olimpijskih igara.

Raspored mečeva nakon dubla nije odgovarao Nemcima, s obzirom da je usledio duel u kome su se sastali Mizutani i Šteger. Apsolutni favorit bio je Mizutani, što je i pokazao za stolom, savladavši Štegera sa 11:5, 11:4, 11:4.

28394189354_e896f16bf0_k

Kina po planu, 3:0 protiv Južne Koreje

Jedini problem kineskoj reprezentaciji u duelu sa Južnom Korejom predstavljao je prvi susret, u kome je Žang Žike morao da stiže prednost mladog Jungsik Junga, koji je vodio sa 2:1. U tome je uspeo, pa je Kina nakon prvog duela polufinala vodila sa 1:0.

Sledeći su za sto izašli Ma Long na strani Kine, i Jo Se Hjuk na strani Južne Koreje. Sa ekspresnih 3:0 (11:1, 11:4, 11:4) novi olimpijski šampion počistio je iskusnog defanzivca, za povećanje vodstva svoje reprezentacije na 2:0. Tačku na ovo polufinale stavili su Ksu Ksin i Žang Žike, koji su sa 3:0 u meču dublova bili bolji od Sangsu Lija i Jungsik Junga.

Finale ekipnog dela turnira kod muškaraca igra se u noći između srede i četvrtka od 00:30 po srednjoevrpskom vremenu.

Kada je ženski deo turnira u pitanju, Kineskinje su bez problema izborile finale, što se i očekivalo. One su u polufinalu uspele da nadigraju Singapur, uz samo jedan izgubljeni set. Sa druge strane, Nemačka je morala da pređe izuzetno težak put kako bi došla do finala.

Poslednju prepreku na putu do finala Nemicama je predstavljala reprezentacija Japana, koja je važila za blagog favorita u ovom meču. Ipak, nakon pet uzbudljivih mečeva, od kojih su četiri odigrana u pet setova, Nemačka je uspela da izbaci favorizovani Japan, koji će šansu za bronzu tražiti u meču protiv Singapura, dok će Nemice na megdan najboljim stonoteniserkama sveta u finalu.

Žensko ekipno finale igra se u noći između utorka i srede od 00:30 po našem vremenu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.