UBEDLJIV U FINALU: Ma Long je novi Olimpijski šampion

Izvor: stonitenis.org , ittf.com

Najbolji stonoteniser planete, nakon što je 2015. postao prvak sveta, sada je uspeo da svojoj kolekciji doda najvažnije odličje u svetu sporta, zlatnu olimpijsku medalju. On je u finalu odmerio snage sa, do danas aktuelnim olimpijskim prvakom, Žang Žikeom, i uspeo da ga deklasira sa 4:0.

28849471521_3af5393d1a_k

Ma Long, prvi stonoteniser sveta, već nekoliko godina unazad gledao je na Olimpijske igre u Riju kao prioritet, s obzirom da mu se, za razliku od Londona i Pekinga, pružila prilika da nastupa u pojedinačnoj konkurenciji.

U ciklusu između Londona i Rija, viđena je dominacija isključivo dvojice stonotenisera, a radi se upravo o akterima finala u Riju.
28307387824_a86125e474_z
Finale, koje je pre svega bilo očekivano, nije imalo onoliko dramatičnog u sebi koliko je inače slučaj kada se sastanu dvojica najboljih stonotenisera sveta, jer je Ma Long, najblaže rečeno, počistio svog sunarodnika sa stola.

Prvi set nagovestio je da će publika u Riocentro paviljonu 3 uživati u meču dostojnom duela dvojice najboljih na svetu, u finalu Olimpijskih igara, ali sva drama koja je viđena u meču, viđena je u prvom setu, koji je sa 14:12 pripao Ma Longu.

Kako je meč odmicao, tako je bilo sve jasnije da Žang Žike neće odbraniti zlato iz Londona. Dosta ubedljivije nego prvi, Ma Long je uspeo da osvoji drugi set i tako se približi osvajanju svog prvog pojedinačnog olimpijskog zlata.

Poznavajući Žikea, u svakom momentu je bilo moguće da se aktuelni olimpijski prvak vrati u meč i dovede ga u neizvesnu završnicu, kakvu i zaslužuje olimpijsko finale, ali je Ma Long bio toliko nadmoćan da je u trećem i četvrtom setu prepustio svega osam poena svom sunarodniku.

Rezultat ovog susreta bio je 4:0 (14:12, 11:5, 11:4, 11:4) u korist novog olimpijskog šampiona i tek šestog stonotenisera u istoriji koji je uspeo da osvoji Gren slem u stonom tenisu. Sada, nakon završetka pojedinačnog dela, sledi turnir u ekipnoj konkurenciji, gde će Kina biti apsolutni favorit.

Mizutaniju bronza, Samsonov bez medalje

Meč za bronzanu medalju takođe je privukao veliku pažnju, s obzirom da su se susrela dva igrača koja ne dolaze iz najmnogoljudnije zemlje. Bronza je praktično bila jedina medalja koju je neko mogao da osvoji a da ne dolazi iz Kine, s obzirom da su Kinezi bili neustrašivi na svom putu ka finalu, gde su podelili zlato i srebro.
28309752383_53407717f9_k
Za razliku od finala, u duelu za treće mesto viđeno je nešto više drame za stolom. Poveo je stonoteniser Japana, Jun Mizutani, osvajanjem prvog seta sa 11:4. Nešto veći otpor pružio je Samsonov u drugom setu, ali je i u tom uspeo da slavi Japanac i tako duplira svoju prednost.

Da ipak može do bronzane medalje, Vladimir Samsonov pokazao je osvajanjem trećeg seta, ali je ipak bio nemoćan da savlada Japanca u preostala dva, pa je Mizutani zasluženo osvojio svoju prvu medalju u pojedinačnom delu Olimpijskih igara.

Rezultat u korist Mizutanija bio je 4:1 (11:4, 11:9, 6:11, 14:12, 11:8).

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.