POLUFINALA NA REDU: Biti ili ne biti, Kina ili ”ostatak sveta”

Izvor: stonitenis.org, ittf.com

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru privode se kraju, bar kada je u pitanju pojedinačni deo stonoteniskog turnira. Plasman u polufinale obezbedili su oni od kojih se to i očekivalo, pre svega reprezentativci Kine, pred kojima je samo još jedan cilj – pobediti rivale u polufinalu i nastaviti tradiciju najmnogoljudnije zemlje.

Dosadašnji deo Olimpijskih igara u stonom tenisu doneo je nekoliko iznenađujućih rezultata, viđeno je pregršt uzbudljivih i dramatičnih mečeva, ali su plasman u polufinale uspeli da ostvare samo oni najbolji, koji su tokom celog turnira pružali izuzetne partije.

Okršaj reprezentativca Kine u polufinalu protiv igrača ostalih zemalja je nešto što se očekivalo, s obzirom da su i u muškoj i u ženskoj konkurenciji kineski igrači apsolutni favoriti. Sada je Kina pod pritiskom. Poraz bilo kog njihovog predstavnika u polufinalu, u muškoj ili ženskoj konkurenciji, predstavljao bi debakl za njih. Ipak, onima koji sa nestrpljenjem očekuju polufinala ostaje da, pre svega, uživaju u vrhunskom stonom tenisu, ali i da prisustvuju nastavku tradicije ili prekidu iste.

Ma Long – Jun Mizutani

Najbolji stonoteniser planete za ulazak u finale moraće da eliminiše verovatno najboljeg stonotenisera sveta koji ne dolazi iz Kine, a u pitanju je Japanac, Jun Mizutani. I ako je uloga apsolutnog favorita na strani prvaka sveta, šanse Japanca da priredi veliko iznenađenje i te kako postoje, pogotovo kada se osvrnemo na meč osmine finala Ma Longa, u kome je bio na pragu poraza protiv južnokorejskog stonotenisera. Ipak, uspeo je da popravi utisak nakon što je u četvrtfinalu ubedljivo savladao najprijatnije iznenađenje turnira, Nigerijca Kuadri Arunu.

Sa druge strane, Mizutani je u svakom svom meču bio favorit, ali je morao dosta da se pomuči kako bi ostvario plasman među četiri najboljih. Najveći izazov bio mu je meč osmine finala protiv domaćeg igrača, Huga Kalderana, koga je nakon velike borbe uspeo da savlada. Slično je bilo i u četvrtfinalu protiv Portugalca Frajtasa, koga je eliminisao sa 4:2.

Susret Ma Longa i Mizutanija igra se u četvrtak (11. avgust) od 15:00 časova po srednjoevropskom vremenu.

Žang Žike – Vladimir Samsonov

Polufinale donjeg dela žreba po svemu sudeći biće meč koji će privući najviše pažnje, kada su polufinalni dueli u pitanju. Za to je zaslužna igra obojice stonotenisera. Branilac zlata iz Londona, Žike, nije imao previše problema kada je dosadašnji deo turnira u pitanju. Njegov rival, Vladimir Samsonov, na maestralan način uspeo je da se domogne polufinala, nakon što je savladao svog klupskog saigrača, Dimitrija Ovčarova, u jednom od najneizvesnijih mečeva dosadašnjeg toka turnira.

Da li će Žang Žike biti nepremostiva prepreka legendarnom beloruskom stonoteniseru, ili će jedan od najboljih evropskih igrača ikada uspeti da ode korak dalje i napravi senzaciju u Riju, biće poznato u četvrtak, kada će ovaj meč biti odigran. Prema satnici, meč bi trebalo da počne odmah nakon završetka prvog polufinala u kome se sastaju Ma Long i Mizutani.

Li Ksaoska – Ai Fukihara

Kineska igračica bez većih problema uspela je da se plasira među četiri najbolje. Poslednju prepreku na tom putu predstavljala joj je Čing Čeng iz Kineskog Tajpeha, prema kojoj Kineskinja nije imala milosti savladavši je bez izgubljenog seta. Protivnica u polufinalu biće joj stonoteniserka Japana, Ai Fukuhara, koja je ubedljivo savladala igračicu Singapura, Tianvei Feng, u meču za ulaz u polufinale.

Ovaj meč zakazan je za danas (sreda), od 16:00 časova po našem vremenu.

Ding Ning – Song Kim

Ding Ning, aktuelna šampionka sveta, za ulaz u finale moraće da prebrodi još jednu prepreku, a u pitanju je igračica Severne Koreje, Song Kim. Ding Ning, kao i njega saigračica, nije imala poteškoća kada je dosadašnji deo turnira u pitanju, pa se očekuje da i u polufinalu odradi dobar posao. Njena rivalka iz Severne Koreje u četvrtfinalu savladala je Mengju Ju, igračicu Singapura, rezultatom 4:2.

Susret će biti odigran odmah nakon završetka prvog polufinala između Kineskinje i Japanke.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.