Nema stonog u ponedeljak

U ponedeljak, 17.8. neće biti termina za stoni tenis, zbog organizacije biciklističke ture “Osjeti vrelinu!”, koja će tih dana prolaziti kroz Banjaluku. Stonoteniseri nastavljaju s redovnim terminima u srijedu, 19.8.2009. Da saznate više informacija o bajkturu, pročitajte kompletan članak.

bajktur

Biciklistička ruta

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke u saradnji sa nekoliko udruženja u BiH koordiniše aktivnosti biciklističke ture “Osjeti vrelinu!” na njenom putu kroz Bosnu i Hercegovinu. Grupa će se u periodu 7. do 20. avgusta kroz BiH kretati rutom Šćepan Polje-Foča-Trnovo-Sarajevo-Zenica-Travnik-Kneževo-Banjaluka-Prijedor-Dubica.

7. avgust – Foča (ulazak u BiH)
8. avgust – Trnovo, saradnja sa Udruženjem mladih “Mladi Trnova”
9-11. avgust – Sarajevo, projekcija filma i akcija u saradnji sa udruženjem Ekotim (11.8.)
12. avgust – Zenica, projekcija filma i akcija u saradnji sa udruženjem Eko Forum Zenica
13. avgust – Travnik, projekcija filma u saradnji sa udruženjem Rosa Brandis
14. avgust – Kneževo, saradnja sa udruženjem Eko pokret za zaštitu rijeke Cvrcke
15-17. avgust – Krupa na Vrbasu/Banjaluka, projekcija filma (17.8.)
18. avgust – Omarska
19. avgust – Prijedor, akcija u saradnji sa udruženjem Eko Omarska
20. avgust – Lonjsko polje (Hrvatska, izlazak iz BiH)

Ova biciklistička tura ima tradiciju dugu već 19 godina i okuplja ljude koji žele da putuju na način koji je najmanje štetan po životnu sredinu. Dosadašnje biciklističke ture su prošle skoro svim krajevima Evrope, od skandinavskih zemalja na sjeveru, Irske na zapadu, Portugala i Španije na jugu, te Ukrajine, Bugarske i Turske na istoku. Ove godine je izabran region zapadnog Balkana sa ciljem da zajedno sa udruženjima i građanima sa ovih prostora promovišu borbu protiv klimatskih promjena, kao jednog od najvećih globalnih problema.

Biciklistička tura je ove godine krenula 5. jula iz Beograda, a planirano je da putujući preko Makedonije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine završi 28. avgusta na međunarodnom kampu “Mnogo u malom” u mjestu Jagnjedovec pored Koprivnice.

Ove godine biciklistička tura nosi naziv “Osjeti vrelinu!” sa ciljem podizanja svijesti i mobilizacije svih zainteresovanih za problem klimatskih promjena, kako bi se pitanjima klimatskih promjena i energije u zemljama regiona posvetila veća pažnja, ali i da se ukaže na druge probleme životne sredine gradova i zajednica kroz koje tura bude prolazila. Namjera je da se opomenu predstavnici država u regionu, koji će učestvovati na globalnoj konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu u decembru ove godine, te da se pridruže globalnim naporima za zaustavljanje klimatskih promjena i preuzmu obaveze za ograničavanje ispuštanja gasova staklene bašte, kao glavnim uzrokom ovog globalnog problema.

U Srajevu, Zenici, Travniku i Banjaluci će biti organizovana projekcija filma “Dom” (engl. “Home”) poznatog francuskog fotografa Jana Artusa Bertrana, koji je premijerno prikazan na Svjetski dan životne sredine, 5. juna ove godine. Premijera filma je simultano organizovana u 181 državi, te na taj način je postavljen svjetski rekord kao najveća premijera jednog filma.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.