Početnička drva

Pod početničkim reketom smatra se za igrača koji redovno, barem jednom sedmično, igra stoni tenis. Mogu ga koristiti i igrači koji ne igraju redovno. U pravilu, ne preporučuje se kupovina gotovog reketa u prodavnici sportske opreme. Oni imaju više mana, od kojih ću navesti samo najvažnije :

1. Reket ima manju glavu od standardne (153 – 159 mm). U slučaju da želite montirati gume na drugo drvo, to nije moguće.

2. Reket nije lakiran, a korišteno je vrlo neelastično ljepilo, tako da je eventualno skidanje guma moguće samo korištenjem acetona, kako je to već opisano u prethodnim postovima.

3. Cijena takvog reketa u prodavnici je od 25-60 eura, a već za 40 eura je moguće nabaviti složeni reket.

4. Gume su inferiornog kvaliteta u odnosu na najlošije i najjeftinije koje se koriste za složeni reket (minimalna cijena gume je oko 12 eura).

5. Kineski gotovi reket (npr. DHS, Yinhe, Friendship) ima vrlo tvrde i hvatljive gume, koje nisu pogodne za početnika.

Sa prvim složenim reketom može se uspješno igrati prve 2 – 3 godine. Zbog toga je potrebno paziti na izbor drva i guma.

Osnovu svakog reketa čini kvalitetno drvo.

Većina proizvođača opreme nudi posebna drva za početnike, izuzetno povoljne cijene. Takva su npr. Donic Testra, Butterfly Feth, TSP Standard … Preporučujem preskočiti taj nivo. Zatim dolaze kvalitetna drva napravljena, u pravilu, od 5 slojeva furnira, brzine ALL, ALL+ i OFF-. Takvo drvo treba izabrati. Na cijeni su drva izrađena u Švedskoj, zbog tehnologije i izbora kvalitetnih furnira. Navesti ću samo najpoznatija početnička drva :

1. Butterfly Primorac Classic OFF-

2. Donic Appelgren Allplay

3. Tibhar IV-L

4. Avalox Blue Thunder 550

5. Stiga Allround Classic (Evolution, NCT)

6. Stiga Offensive (NCT, WRB, CR)

7. Yasaka Sweden Classic …

Nakon izbora modela drva, treba izabrati ručku. U pravilu, 90% igrača bira konkavnu, a tek 10% ravnu ili anatomsku. Ako je ručka prevelika, treba je smanjiti brušenjem, a ako je preuska “povećati” korištenjem gripa. Kratke ručke moguće je produžiti lijepljenjem čepa od balse. Nadalje, dršku i rubove drva potrebno je izbrusiti finim brusnim papirom (240 – 400), za lakšu promjenu gripa. Ako drvo nije tvornički prelakirano, treba to učiniti jednim slojem laka ili lanenim firnisom, kako je to već opisano. Takođe, moguće je zaštititi i cijelu ručku, nanošenjem i poliranjem lanenim firnisom. Prije kupovine, drvo treba izvagati. Idealna su od 80 – 90 g, dok se za djecu biraju lakša. Treba prekontrolisati deklariranu težinu drva i odstupanje. Lakše drvo, u pravilu, biti će tanje i sporije i obrnuto. Ima još. Neki modeli drva vibriraju prilikom udarca (npr. Stiga Allround Classic), dok su druga čvrsta, pa i o tome treba imati stav.

Avalox Blue Thunder 550

Izvor: rama.hr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.