OSTK Spin je formalno osnovan u decembru 2008. godine od strane studenata Medicinskog, Arhitektonsko-građevinskog, Elektro-tehničkog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Počeci kluba datiraju još od radnije, od 2004. godine kada smo kao prijatelji iz 4. razreda Gimnazije počeli redovno igrati stoni tenis u jednoj garaži. Još tada smo uvidjeli velike nedostatke i nemogućnost rekreativnog bavljenja stonim tenisom u gradu, što nas je i podstaklo da na kraju sami nešto preduzmemo. Odatle je potekla ideja da zajedno registrujemo klub koji će imati za cilj da omogući uslove i podstakne mlade da se u većem broju počnu rekreativno baviti stonim tenisom.
Kompletne troškove registracije kluba i nabavke prvog polovnog stola za stoni tenis snosili smo sami.

Kroz kratak vremenski period, od dana registracije do danas, ostvarili smo ogroman napredak, kako u tehničkom, tako i u organizacionom smislu, pri čemu je sve postignuto isključivo sopstvenim naporima i zalaganjem članova kluba uz minimalnu pomoć grada. Danas klub raspolaže sa 9 stolova za stoni tenis na dvije lokacije, a do sada je kroz njega prošlo blizu 200 mladih ljudi, većinom studenata i đaka. Kao što se da zaključiti, naše članove čine prvenstveno studenti i đaci, ali i svi ostali koji se žele rekreativno baviti stonim tenisom. Istovremeno, imavši u vidu da je jak rekreativni sport osnova i preduslov za stvaranje i razvoj profesionalnog bavljenje stonim tenisom, cilj nam je da u budućnosti pokrenemo i sopstvenu školu stonog tenisa iz koje će se formirati i takmičarski pogon kluba.

Zasto baš stoni tenis?

U porodici sportova stoni tenis je specifična sportska disciplina. Igra se na malom prostoru i na oko je veoma jednostavan. Čak ni infrastruktura mu nije posebno zahtijevna. Potrebno je nekoliko stolova, nešto reketa i loptice, pa da se taj sport upražnjava. Medjutim, to je vrlo složena i zahtijevna sportska aktivnost, jer podrazumijeva u istom trenutku fizičko, umno i čulno angažovanje. Brzina i maštovitost su posebne odlike. Reakcije su trenutačne, nema prostora za razmišljanje, mora se djelovati intuicijom, razumom, nogama, rukama, očima i sve to opet spojiti i harmonizovati u akciju koja daje rezultat. Zbog tih osobina, to je sport koji je gotovo idealan za rekreaciju studenata, ali i za ostvarenje takmičarskih rezultata onih koji se tome više posvete. U prilog tome ide i činjenica da je to jedan od najrazvijenijih sportova u Kini, Japanu, Koreji, Rusiji, i u većini evropskih zemalja. Poznato je da je preko ping-pong diplomatije otvoren i proces poboljšanja međudržavnih odnosa između SAD i Kine.

I na prostoru Republike Srpske ovaj sport ima lijepu tradiciju. Svojevremeno je Ante Friganović bio šampion Bosne i Hercegovine, A Boban Stanivuković to isto u juniorskoj kategoriji. Nešto kasnije Gazić, Štadler i sadašnji profesor Pravnog Fakulteta Milorad Živanović bili su u redu najpoznatijih jugoslovenskih stonotenisera i to upravo u svojim studentskim danima. Nažalost, u ovom trenutku taj sport nije razvijen u toj mjeri u našoj Republici, Banjoj Luci, a posebno na Univerzitetu. Utoliko inicijativa grupe studenata da se osnivanjem kluba započne sa organizovanijim i širim aktivnostima ima više smisla. Želja ide dotle da to bude inicijalno jezgro za formiranje studentskih klubova i u drugim sportovima koji bi se jednog dana mogli okupiti i u moćnom studentskom sportskom društvu. Takvi primjeri na univerzitetima su poznati u svijetu, a u našoj okolini dovoljno je navesti samo Beograd, Novi Sad, Niš, Skoplje, Sarajevo, i sl.

Upravo zbog svega toga osnivači su uvjereni da posao koga su se prihvatali ima puno opravdanja. Istovremeno računaju i na širu podršku Grada, Univerziteta, pa i nadležnih sportskih organa. U početnoj fazi bilo bi neophodno klub pomoći sa nešto sredstava radi obavljanja zakonom predviđenih administrativno-tehničkih poslova, nabavke minimuma neophodne opreme i angažovanja stručnih lica koja bi mogla da usmjeravaju rekreativni i takmičarski nivo aktivnosti. Sve u svemu, jedna inicijativa entuzijasta ne traži mnogo, ali bi mogla mnogo da znači za život i vannastavne aktivnosti studentske populacije.